Van chaos naar orde in je kledingkast

 

Is jouw kledingkast een beetje heel erg vol en rommelig? Het wisselen van de seizoenen is een mooi moment om je kledingkast eens goed uit te mesten. Bij het maken van goede kledingcombinaties en het beperken van de tijd dat je voor je kast staat te twijfelen, is een overzichtelijke kledingkast heel belangrijk. Trek er wat uurtjes voor uit om je kast op te ruimen en opnieuw in te richten. Weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan snel deze tips! 

 

Haal je al kleding, ja je leest het goed alles, uit de kast en begin meteen met sorteren. Het kan daarbij handig zijn om zomerkleding en winterkleding apart van elkaar te leggen.
Maak 3 ‘stapels’: een goed-stapel, twijfel-stapel en weg-stapel.  

Goed-stapel: kleding die je graag draagt, die jou goed staat en waar je je prettig in voelt. En let ook even op dat de kleding er nog goed uitziet, dus geen gaten, vlekken, etc. 

Twijfel-stapel: kleding die nog mooi is, duur was of emotionele waarde heeft maar die je niet meer draagt. Bewaar die hele speciale items in een doos of koffer (of aparte kast als je die hebt). Maar...ben kritisch en bewaar niet alles!
Door kleding te verkopen (via bijvoorbeeld Vinted of The Next Closet) heb je weer geld voor nieuwe items. Organiseer een kledingruil-party of geef het weg aan een vriendin of goed doel.
Te groot of te klein geworden kleding kun je beter wegdoen dan te bewaren in de hoop dat het ooit weer gaat passen. Te grote kleding kun je eventueel laten vermaken. Kortom, probeer de twijfel-stapel te beperken door kleding op de weg-stapel te doen.

 

Weg-stapel: kleding die er niet meer mooi uitziet (verwassen, gepild, kapot, etc), kleding die je al lange tijd niet gedragen hebt omdat het niet lekker zit, niet past of je niet goed staat. En natuurlijk de bekende miskopen.
Vind je het moeilijk om afscheid te nemen, vraag jezelf dan af of je blij wordt van het kledingstuk, wanneer je het draagt, of het je figuur flatteert en of het past bij jouw kleurtype en kledingstijl? Nee? Weg ermee: verkopen, ruilen, weggeven, doneren. 

 

Klaar? Dan opnieuw inrichten maar! 

Ook als je niet beschikt over een inloopkast waar je 'U' tegen zegt, kun je van je eigen, bescheiden kledingkast ook een mooi, overzichtelijk geheel maken. Zo doe je dat: 

  • Hang zomer- en winterkleding apart. Zorg dat de kleding van het betreffende seizoen voor het grijpen hangt. Berg de kleding van het andere seizoen op in een aparte kast, krat of koffer.
  • Hang/leg kleding gesorteerd op categorie én vervolgens op kleur. Dus broeken bij broeken, jasjes bij jasjes en dat dan weer gesorteerd op kleur.
  • Kleding die je het beste kunt hangen: pantalons, rokken, jurken, jasjes en blouses.
  • Kleding die je kunt leggen: shirts (gesorteerd op stapels met korte en lange mouwen), gebreide vesten/truien (bij hangen gaat het uit model) en jeans.
  • Allemaal dezelfde soort kledinghangers zorgt voor rust in je kast.
  • Sorteer je schoenen ook naar seizoen en zet ze overzichtelijk in of vlakbij je kast
  • Gebruik voor sjaals en riemen speciale hangers of leg ze overzichtelijk in een lade.
  • Ondergoed en sokken kun je makkelijk opbergen in mandjes/bakjes.
  • Sport- en nachtkleding ga je waarschijnlijk niet combineren met je jasjes en feestjurkjes, dus berg ze liever apart op in een la of klein kastje.

Succes met inrichten!

 

Hulp nodig? Check de garderobecheck! 


«   »