Blog I: Op weg naar een duurzame garderobe

20 januari 2019 door Ingrid de Kort

Heb je het NPO programma ‘Genaaid’ gezien, het item ’Wie maakt onze kleren’ uit Zondag met Lubach of de documentaire ‘The True Cost’ op Netflix? Allemaal programma’s die misstanden in de kledingindustrie aan de kaak stellen als het gaat om slechte arbeidsomstandigheden, de belasting van het milieu en de groeiende afvalberg van textiel. Ze maakten behoorlijk indruk op mij. Reden om eens serieus te gaan kijken wat ik kan doen voor een meer verantwoorde en eerlijke inhoud van mijn kledingkast.

De kledingindustrie heeft helaas nog een lange weg te gaan als het gaat om duurzaamheid. En hoewel ik als consument de wereld niet ‘even’ kan veranderen, blijkt het niet zo moeilijk om wat stappen te zetten op weg naar een duurzame garderobe. Alle beetjes helpen én heel veel beetjes samen nog meer. Daarom deel ik in een serie van drie blogs graag mijn ideeën en tips voor meer bewustwording over je ‘shop-, kleed,- en wegwerp-gedrag’. In deze eerste blog aandacht voor het terugdringen van de textiel afvalberg. 

Tweede leven
Bij het wisselen van de seizoenen duik ik altijd mijn kast in voor een 'opruim-en-seizoenwissel-beurt'. Ik kom dan meestal verschillende kledingitems tegen die al langere tijd de kast niet meer uit zijn geweest, niet meer helemaal goed passen of hun beste tijd gehad hebben. Voor mijn kinderen geldt dat ze ieder jaar weer een maat groeien en dat we afscheid nemen van te kleine kledingstukken die vaak nog heel mooi zijn. De kledingitems die niet terugkeren in de opgeruimde kasten, gun ik graag een tweede leven. Kleding die er nog goed uitziet verkoop ik, geef ik weg aan een vriendin of doneer ik aan een goed doel zodat de levensduur verlengd wordt. Tijdens onze rondreis door Kenia afgelopen zomer hebben we onze 'afdankertjes' persoonlijk aan moeders gegeven die we onderweg ontmoetten. Fijn om te zien hoe ontzettend blij ze daar mee waren!
Kledingstukken die kapot, versleten of echt aan het eind van hun leven zijn, stop ik in de textielbak voor recycling. 


Feiten & cijfers
Gemiddeld doen we ongeveer 3 jaar met een kledingstuk. Voor fast fashion is deze 'gebruiksduur' veel korter omdat de kwaliteit vaak laag is. Sommige kleding wordt zelfs weggegooid na 1 keer dragen of wordt ongedragen weggedaan. 
Jaarlijks gooien we in Nederland samen zo’n 235 miljoen kilo textiel weg. Dat is bijna 14 kg per persoon! Zo’n 75 miljoen kilo textiel wordt jaarlijks ingezameld. Ongeveer 135 miljoen kilo verdwijnt bij het restafval!


Hoe geef jij jouw oude kleding een nieuw leven? 

Wil jij ook de levensduur van jouw kleding verlengen? Mogelijkheden genoeg! Gooi het in ieder geval niet zomaar in de vuilnisbak.

  • (Merk)kleding die nog in heel goede staat is, kun je verkopen via websites als The Next Closet, United wardorbeRebelle of natuurlijk via Marktplaats. Ook op Facebook hebben veel woonplaatsen een lokale ‘Te koop aangeboden’ pagina. Of misschien is er bij jou in de buurt een tweedehands kledingwinkel die kleding inneemt en voor jou verkoopt.
  • Zelf organiseerde ik samen met een stel vriendinnen jarenlang een kinderkledingbeurs. Heel veel kleding vond daar een nieuwe eigenaar. In veel dorpen en wijken worden dergelijke beurzen voor kinder- of dameskleding georganiseerd. 
  • Vind je kleding verkopen te veel gedoe? Kijk dan eens of je er een vriendin blij mee kunt maken. Of organiseer een ruilparty met een aantal vriendinnen waarbij je allemaal kleding, maar ook sieraden, schoenen, sjaals en tassen inbrengt om onderling te ruilen. Nog gezellig ook!
  • Ken je de lokale weggeefhoeken op Facebook al? Ook een leuke en snelle manier om iemand uit je omgeving blij te maken met kledingitems.
  • Doneren aan een goed doel kan bijvoorbeeld via inzamelingsacties van sportclubs of scholen, maar denk ook eens aan de Kledingbank of het Leger des Heils die kleding selecteert voor haar Reshare winkels.
  • Stop kleding die kapot of versleten is niet bij het restafval. Dit mag in de textielbak waar het gebruikt wordt voor recycling.

Nieuwe kleding van oude kleding
Er zijn diverse ontwerpers en ondernemingen die nieuwe kleding maken van restpartijen uit eerdere collecties. Hackedby is een initiatief van ontwerpers Fransico van Benthum en Alexander van Slobbe die niet-verkochte kledingstukken omtoveren in unieke kledingstukken. In samenwerking met H&M ontwerpen ze een collectie die vanaf half februari in een aantal H&M filialen te koop zal zijn.
In Kenia zag ik veel locals op slippers lopen die gemaakt zijn van oude autobanden. Bij Kees maken ze ook allerlei tassen en jasjes van oude binnenbanden. En oude jeans worden omgetoverd tot hippe jasjes.  
Ook loop a life verwerkt oud textiel tot materiaal waar ze weer nieuwe kleding van maken: een lekker zachte trui gerecycled van een oude spijkerbroek? Yep, dat kan! 
Allemaal mooie voorbeelden van modebedrijven die bijdragen aan het verminderen van de afvalberg van textiel én aan de circulaire economie. 


Volgende blog: Shop-dieet en slow fashion
Voor het terugdringen van de afvalberg is natuurlijk het kopen van minder kleding erg belangrijk. Slow fashion in plaats van fast fashion. Maar inmiddels zijn we best wel gewend aan een goed gevulde kledingkast...maar ook met minder kleding kun je er toch telkens weer anders én leuk uitzien. In de volgende blog daarom aandacht voor het 'shop-dieet', slow fashion én het combineren van kleding. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.