Er zijn nogal wat misstanden in de kledingindustrie: slechte arbeidsomstandigheden, de belasting van het milieu en de groeiende afvalberg van textiel. Reden om eens serieus te gaan kijken wat ik kan doen voor een meer verantwoorde en eerlijke inhoud van mijn kledingkast. Het is niet zo moeilijk om wat stappen te zetten op weg naar een duurzame garderobe. Alle beetjes helpen én heel veel beetjes samen nog meer. Daarom deel ik in drie blogs graag mijn ideeën voor meer bewustwording over je ‘shop-, kleed,- en wegwerp-gedrag’. Lees snel verder!
5 februari 2019 door Ingrid de Kort

De laatste jaren heeft het fenomeen ‘fast fashion’ haar intrede gedaan: kleding die spotgoedkoop en veelal van lage kwaliteit is. Items die na een seizoen met gemak worden weggegooid want na een paar wasbeurten laat de pasvorm vaak te wensen over. Als je je tijdens het shoppen afvraagt hoe ze die spijkerbroek voor slechts € 15 kunnen aanbieden of een shirtje voor nog geen € 7 dan ligt het antwoord vaak in het feit dat de kleding met weinig aandacht voor mens, dier en milieu is gemaakt. Wil je ook op weg naar een duurzame garderobe, dan beveel ik je graag het ‘shopdieet’ en slow fashion aan. En dat is makkelijker dan je denkt!
Ai, minder kleding kopen, dat horen de meeste vrouwen - waaronder ikzelf - niet graag. Zeker niet als je inmiddels gewend bent aan een goed gevulde kledingkast. Maar een overvolle kledingkast kan ook betekenen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het gevoel ‘ik heb niets om aan te trekken’, ligt dan op de loer. Dus, hup weer naar de winkel voor een nieuw bloesje of jurkje. Maar het kan anders! Ook met minder kleding in je kast, kun je er telkens weer anders én leuk uitzien. En kies je voor slow fashion, dan kies je voor kleding van goede kwaliteit die lang meegaat. Hoe dan? Nou, zo:

1. Leg een fundament in je kast met tijdloze basics
Zorg dat je een goede basisgarderobe opbouwt met tijdloze basics in neutrale kleuren zoals grijs, blauw, zwart, beige en wit. Denk daarbij aan een goede jeans, een nette broek en rokje, een eenvoudig jurkje, mooie blazer of leren jackje. Dit soort items kun je eindeloos combineren met meer trendgevoelige shirts, bloesjes, truitjes en accessoires. Kies voor basics die gemaakt zijn van een mooie kwaliteit stof en die een goede pasvorm hebben. Vaak betaal je wat meer, maar met deze ‘slow fashion’ items doe je veel langer.
Meer weten? Lees dan ook de blog: ‘Hoe is het met jouw basisgarderobe’.

2. Kies beter en voorkom miskopen
Dat bloesje dat er zo leuk uit zag in de webshop, blijkt toch niet helemaal jouw ding. De kleur die jouw vriendin zo laat stralen, maakt jou flets. En waarom valt je buikje zo op in dat nieuwe jurkje? Kledingstukken waar je je niet prettig in voelt of die jou niet zo goed staan, eindigen vaak achterin de kast als miskoop. Koop daarom alleen nog kleding waar je van overtuigd bent: kleding die past bij jouw smaak, levensstijl en leeftijd, die goed past en waarin je je prettig voelt. Maar welke kleding is dat precies voor jou? Investeer eens in een kledingstijl- en/of kleuradvies om te ontdekken welk figuurtype en/of kleurtype je bent. Als je weet hoe je jouw mooiste punten kunt accentueren, welke kleding je helpt om jouw mindere delen te verhullen en welke kleuren jou laten stralen, kun je bewuster kiezen. Resultaat: minder miskopen en meer items waar je écht blij van wordt en die je langer met plezier zult dragen.
3. Verleng de levensduur van je kleding
Onze oma’s en moeders leerden nog hoe ze kleding moesten vermaken of sokken moesten stoppen. Wij doen nogal gemakkelijk kleding waar iets mis mee is, weg. Ik zeg niet dat we nu massaal sokken moeten gaan stoppen (!), maar een scheurtje in je lievelingsbroek of een kapotte rits zijn makkelijk te repareren. Zelf kom ik niet veel verder dan een knoop aanzetten, dus ik schakel dan graag een prof in. Laatst had ik een grote slijtage plek in een tuniekje van een heel mooie, delicate stof. Een coupeuse van een naaiatelier in de buurt, heeft er vervolgens een leuk bloesje van gemaakt. Wellicht is een van de miskopen uit jouw kledingkast ook nog om te toveren tot een item waar je wel blij van wordt. Ook de levensduur van schoenen, tassen en riemen kun je makkelijk verlengen met een bezoekje aan de schoenmaker. Nieuwe hakken onder je schoenen en een goede poetsbeurt doen wonderen.

4. Combineer minder kleding tot meer outfits
Hangt jouw kast vooral vol omdat je graag veel keuze hebt en er telkens weer anders uit wilt zien? Of wellicht heb je eigenlijk twee garderobes; zakelijke kleding voor je werk en casual outfits voor je vrijetijd? Door slimme combinaties te maken, kun je ook met minder kleding veel verschillende outfits creëren. Basis daarbij is een aantal tijdloze basics in neutrale kleuren, zie punt 1. Vul deze basis aan met tops/blouses, vestjes en accessoires in jouw topkleuren en/of met een dessin. Zorg daarbij dat je diverse typen schoenen, tassen, sjaals en sierraden hebt om een outfit makkelijk om te toveren. Een eenvoudig jurkje kun je zakelijk stylen met een colbertje, pumps en leren tas. Datzelfde jurkje wordt een casual outfit in combinatie met stoere boots, een leren jackje en grof gebreide sjaal. Een donkere jeans met chique blouse en enkellaarsjes kun je meer ‘relaxed’ maken door er een sweater of oversized vest en sneakers er bij te dragen.
Leren combineren, begint met een middagje of avondje de tijd nemen om verschillende items uit je kast bij elkaar te leggen en te passen om zo nieuwe combinaties te ontdekken. Shoppen in je eigen kast! Vind je dit lastig? Vraag dan een vriendin met een frisse blik om hulp of overweeg een garderobecheck. Met dat laatste help ik je graag op weg!
Next step: duurzame kleding kopen
Dat waren mijn tips voor het kopen van minder kleding en meer slow fashion. Een shop dieet is een heel goede stap op weg naar een duurzame garderobe, maar je hoeft jezelf niet op een ‘hongerdieet’ te zetten. Natuurlijk is het ook leuk om je kledingkast aan te vullen met nieuwe items. Maar shop dan eens bij kledingmerken en –winkels die duurzame kleding aanbieden. In mijn volgende blog sta ik daarbij stil en geef ik je graag wat (shop)tips.
Lees ook blog I: Op weg naar een duurzame garderobe
Reactie plaatsen
Reacties