Blog III: Kleding shoppen? Zo kies je duurzaam en eerlijk!

Er zijn nogal wat misstanden in de kledingindustrie: slechte arbeidsomstandigheden, de belasting van het milieu en de groeiende afvalberg van textiel. Reden om eens serieus te gaan kijken wat ik kan doen voor een meer verantwoorde en eerlijke inhoud van mijn kledingkast. Het is niet zo moeilijk om wat stappen te zetten op weg naar een duurzame garderobe. Alle beetjes helpen én heel veel beetjes samen nog meer. Daarom deel ik in drie blogs graag mijn ideeën voor meer bewustwording over je ‘shop-, kleed,- en wegwerp-gedrag’. Lees snel verder!

20 februari 2019 door Ingrid de Kort

Ben jij ook op weg naar een duurzame garderobe? Ik hoop dat ik je met mijn twee voorgaande blogs heb geïnspireerd om je kleding een tweede leven te geven (blog I) en om op shopdieet te gaan (blog II). Een andere goede stap -die ik zelf ook nog moet zetten- is het kopen van kleding die met aandacht voor mens, dier en milieu gemaakt is. Er zijn steeds meer kledingmerken die zich daar specifiek op richten. En ook grote modeketens beteren hun leven. Het kopen van ‘pre-loved’, ofwel tweedehands, juweeltjes is ook duurzamer. Ik ging op ontdekkingstocht en neem je graag mee langs vier tips. 


Tip 1: Ongelooflijk goedkoop? Misschien moet je het dan juist niet nemen…
Als je je afvraagt hoe ze toch dat leuke shirtje kunnen aanbieden voor slechts €6, koop het dan gewoon niet. Dit fast fashion item is waarschijnlijk niet onder al te fijne arbeidsomstandigheden gemaakt. Duurzaam shoppen, begint eigenlijk met iets niet meer doen: namelijk met bomvolle tassen de fast fashion ketens verlaten….  

Tip 2: Ontdek ‘sustainable & fair’ kledingmerken
Gelukkig zijn er steeds meer merken die zich onderscheiden met kleding die duurzaam en eerlijk geproduceerd is. Misschien denk je nu dat die kleding peperduur is, maar dat is dus niet zo. Logischerwijs betaal je meer dan voor fast fashion items, maar niet persé veel meer dan voor andere kleding met een merklabel eraan. Neem eens de tijd om de kleding van duurzame merken te bekijken. Wellicht zit er een nieuwe aanwinst voor jouw garderobe bij. Ter inspiratie vind je een aantal leuke items van onderstaande merken in de collage.

Goede jeans
Kuyichi | Nudie Jeans | Kings of Indigo

Moderne én tijdloze items van goede kwaliteit
ArmedAngels | Alchemist | Studio Jux | People Tree 

Collage ter inspiratie (klik voor vergroting)

Bovenste rij vlnr: 
Miss Green | People Tree | Studio Jux | Alchemist

Onderste rij vlnr:  
Nudie Jeans | ArmedAngels | Kuyichi | Kings of Indigo

 

Tip 3: Bezoek gespecialiseerde (web)shops
Doe op je ontdekkingstocht naar duurzame kleding vooral ook even wat gespecialiseerde webshops en/of winkels aan. Die zijn er steeds meer! 

Webshops

Sophie Stone | Take it slow | Papita 
Project CECE is een verzamelwebsite die het aanbod toont van meer dan 300 duurzame kledingmerken en –winkels, waarbij je kunt filteren op het 'type' duurzaamheid.  


Of toch liever naar een winkel waar je kunt passen?

In Utrecht en Amsterdam zit Nukuhiva een winkel, opgericht door Floortje Dessing, die uitsluitend fair en sustainable kleding en accessoires verkoopt. In Nijmegen zit het duurzame warenhuis Van Nature.


Webshops die ook een fysieke winkel hebben

De Groen Knoop in Eys (Limburg) | Natur-el in Rotterdam | Geitenwollenwinkel in Amsterdam | Brand Mission in Haarlem

Ook de bekendere modeketens zetten stappen
Naast de winkels en merken die zich volledig richten op eerlijke en duurzame kleding, zetten veel bekende ketens ook stappen als het gaat om duurzaamheid. Zo heeft Wehkamp een fair fashion pagina, kun je bij Zalando filteren op duurzame mode en heeft H&M haar Conscious collectie.


Rankings en keurmerken

Ben je benieuwd hoe goed jouw favoriete kledingwinkel of -merk het doet op duurzaamheidsvlak? Kijk dan eens op de website van Rank a brand. Dit is een vergelijkingssite die merken en winkels vergelijkt op duurzaamheid en eerlijke productie.
Of kies voor modelabels en –zaken die zijn aangesloten bij de Fair Wair Foundation en zich inzetten voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie.
Verder heeft een groot aantal Nederlandse modebedrijven het SER Convenant Duurzame Kleding en Textiel ondertekend. Daarmee verplichten ze zich om misstanden zoals uitbuiting, dierenleed of milieuschade te voorkomen. Welke bedrijven dat zijn, kun je vinden op deze website.


Tip 4: Overweeg eens ‘pre-loved’ kleding
Tweedehandskleding? Waarom niet als het er nog goed uitziet en van deze tijd is? Deze kleding is al gemaakt en kan nog prima wat langer mee; een mooie vorm van ‘slow fashion’. Naast Marktplaats, zijn er veel websites waar tweedehands items worden aangeboden. Daaronder echte designerstukken of gewoon heel mooie kleding van hoge kwaliteit voor een aantrekkelijke prijs. Struin eens een avondje rond op internet. Ook in de meeste steden vind je steeds vaker hippe tweedehandswinkels. Niet van die donkere, rommelige winkels waar het muf ruikt, maar mooi gestylde shops.

Webshops en winkels met tweedehandskleding

The Next Closet | Designer Vintage | United Wardrobe | Marktplaats | Appel en ei in verschillende steden| Reshare store in verschillende steden | 2ndCHIC in Eindhoven | De Groene Panter in Helmond met vintage en retrokleding

 

Mijn eigen duurzame weg...
Mijn kledingkast hangt zeker nog niet vol met duurzame kledingmerken of tweedehands items. Maar ook niet met fast fashion.
Ik kies voor een basisgarderobe van tijdloze kwaliteitsstukken die ik aanvul met mode-items passend bij mijn kleurtype, figuur en stijl. Ik probeer daarbij veel verschillende combinaties te maken. Beroepsdeformatie natuurlijk, maar het scheelt absoluut miskopen! Kleding waar ik afscheid van neem, gooi ik niet zomaar weg maar verkoop ik, geef ik weg of doneer ik. Ik ben dus op weg naar een meer duurzame garderobe, maar wil zeker nog meer stappen zetten. Mijn ontdekkingstocht voor deze blog is een fijn duwtje in de rug. De eerstvolgende jeans die ik aanschaf, is absoluut een duurzaam en eerlijk geproduceerd exemplaar! En die van jou?


P.S. Wil jij voortaan ook kleding kopen die bij jouw kleurtype, figuur en persoonlijke stijl past, overweeg dan eens een persoonlijk advies of een van onze workshops

Lees ook mijn andere blogs uit de serie over duurzame kleding!

Blog II: Ga op shop dieet en kies voor slow fashion

Blog I: Op weg naar een duurzame garderobe


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Mama Panter
4 jaar geleden

Hoi Ingrid, ik wil je graag uitnodigen bij De Groene Panter. Deze super leuke vintage winkel zit bij jou om de hoek, in Helmond! We hebben een heel groot assortiment unieke vintagekleding en ik zou het super leuk vinden om een jurkje voor je te vinden die jouw hele kledingkast uit swingt. En misschien een leuke suggestie voor blog IIII: De rise and rise of vintage clothing. Oftewel: Slowwww fashion ;) Back in time fashion. Uniek en super authentiek. Mama Panter

Foxwood
3 jaar geleden

Goede tips. Vooral tweedehands kleding helpt het milieu echt enorm!