Slow Fashion: een overzicht

Wil jij wat meer duurzaamheid in jouw kledingkast? Minder fast fashion en meer kleding dragen die met aandacht voor mens, dier en milieu gemaakt is? Er zijn steeds meer kledingmerken die zich daar specifiek op richten. En ook grote modeketens beteren hun leven. Het kopen van ‘pre-loved’, ofwel tweedehands, juweeltjes is ook duurzamer en tegenwoordig weer helemaal 'in'.  Graag geef ik je tips en adresjes voor duurzaam shoppen. 

Tip 1: Ongelooflijk goedkoop? Misschien moet je het dan juist niet nemen…


Als je je afvraagt hoe ze toch dat leuke shirtje kunnen aanbieden voor slechts €6, koop het dan gewoon niet. Dit fast fashion item is waarschijnlijk niet onder al te fijne arbeidsomstandigheden gemaakt. Duurzaam shoppen, begint eigenlijk met iets niet meer doen: namelijk met bomvolle tassen de fast fashion ketens verlaten….  

Tip 2: Ontdek ‘sustainable & fair’ kledingmerken


Gelukkig zijn er steeds meer merken die zich onderscheiden met kleding die duurzaam en eerlijk geproduceerd is. Misschien denk je nu dat die kleding peperduur is, maar dat is dus niet zo. Logischerwijs betaal je meer dan voor fast fashion items, maar niet persé veel meer dan voor andere kleding met een merklabel eraan. Neem eens de tijd om de kleding van duurzame merken te bekijken. Wellicht zit er een nieuwe aanwinst voor jouw garderobe bij. Ter inspiratie vind je een aantal leuke items van onderstaande merken in de collage.

Goede jeans
Kuyichi | Nudie Jeans | Kings of Indigo

Moderne én tijdloze items van goede kwaliteit
ArmedAngels | Alchemist | Studio Jux | People Tree 

 

Collage ter inspiratie (klik voor vergroting)

Badpak: Dedicated 

Blauw t-shirt: ArmedAngels

Sneakers: Veja

Gestreept topje: King Louie

Jeans: Nudie Jeans

Jurk: Alchemist

Tas: Matt & Nat

 

 

Tip 3: Bezoek gespecialiseerde (web)shops


Doe op je ontdekkingstocht naar duurzame kleding vooral ook even wat gespecialiseerde webshops en/of winkels aan. Die zijn er steeds meer! 

Webshops

Sophie Stone | Take it slow | Papita 
Project CECE is een verzamelwebsite die het aanbod toont van meer dan 300 duurzame kledingmerken en –winkels, waarbij je kunt filteren op het 'type' duurzaamheid.  


Of toch liever naar een winkel waar je kunt passen?

In Utrecht en Amsterdam zit Nukuhiva een winkel, opgericht door Floortje Dessing, die uitsluitend fair en sustainable kleding en accessoires verkoopt. In Nijmegen zit het duurzame warenhuis Van Nature.


Webshops die ook een fysieke winkel hebben

De Groen Knoop in Eys (Limburg) | Natur-el in Rotterdam | Geitenwollenwinkel in Amsterdam | Brand Mission in Haarlem

Ook de bekendere modeketens zetten stappen
Naast de winkels en merken die zich volledig richten op eerlijke en duurzame kleding, zetten veel bekende ketens ook stappen als het gaat om duurzaamheid. Zo heeft Wehkamp een fair fashion pagina, kun je bij Zalando filteren op duurzame mode en vind je ook de Bijenkorf steeds meer duurzame labels. H&M heeft haar eigen Conscious collectie en ook Aaiko, Summum Woman en Fabienne Chapot hebben een sustainable lijn in hun collectie. 

Tip 4: Overweeg eens ‘pre-loved’ kleding


Tweedehandskleding? Waarom niet als het er nog goed uitziet en van deze tijd is? Deze kleding is al gemaakt en kan nog prima wat langer mee; een mooie vorm van ‘slow fashion’. Naast Marktplaats, zijn er veel websites waar tweedehands items worden aangeboden. Daaronder echte designerstukken of gewoon heel mooie kleding van hoge kwaliteit voor een aantrekkelijke prijs. Struin eens een avondje rond op internet. Ook in de meeste steden vind je steeds vaker hippe tweedehandswinkels. Niet van die donkere, rommelige winkels waar het muf ruikt, maar mooi gestylde shops.

Webshops en winkels met tweedehandskleding

The Next Closet | Designer Vintage | United Wardrobe | Marktplaats |Vinted Appel en ei in verschillende steden| Reshare store in verschillende steden | 2ndCHIC in Eindhoven | De Groene Panter in Helmond met vintage en retrokleding | Zalando verkoopt sinds kort pre owned damesmode

 

Tip 5: Kleding dragen die écht bij je past! 


Mijn kledingkast hangt zeker nog niet vol met duurzame kledingmerken of tweedehands items. Maar ook niet met fast fashion. Kleding waar ik afscheid van neem, gooi ik niet zomaar weg maar verkoop ik, geef ik weg of doneer ik.  
Ik kies voor een basisgarderobe van tijdloze kwaliteitsstukken die ik aanvul met mode-items passend bij mijn kleurtype, figuur en stijl. Ik probeer daarbij veel verschillende combinaties te maken. Meer combinaties met minder kleding én minder miskopen of 'weeskindjes' in mijn kledingkast. 

Wil jij dat ook? Overweeg dan eens een Kleuradvies, Kleding|Stijladvies en/of Garderobecheck zodat je voortaan alleen nog maar kleding koopt die je met veel plezier, lange tijd draagt! 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.